STORYTIME
Hier vind je enkele verhalen vanuit de praktijk. Klik op een tab om het verhaal te lezen.
Champignonkwekerij blijkt perfect voor criminelen
Bijna 1 op de 5 boeren/tuinders meld dat er soms iemand op hun deur heeft geklopt om hun schuur of loods te gebruiken.
Criminele aandacht:
Een paddenstoelenexpert verklaarde dat in 2000 “er niets meer te verdienen viel als champignonteler”. Criminelen weten dat champignonkwekerijen in Nederland het financieel zwaar hebben. Hierdoor staan lege schuren te huur waar rare huurders op af komen die veel contant bieden. ‘Het is verleidelijk, maar als het te mooi is om waar te zijn dan is er iets mis.’ Drie jaar achter elkaar kreeg ze bezoek van een man.
Ze doorzoeken de website van de KvK om adressen en contactgegevens te zoeken van kwekers. Deze gaan ze af om te kijken waar ze ruimtes kunnen huren. Ze rijden zo je erf op en af. De ene keer verschijnt er een vertegenwoordiger op je terrein en de andere keer een vreemde. Je moet altijd op je hoede zijn.
Ondermijning:
De man die langskomt lijkt op een vertegenwoordiger van de agrarische sector. Hij rijdt een fatsoenlijke auto en kleedt zich goed. Hij verteld de teler dat de kwekers het financieel moeilijk hebben en dat zij meer geld kan verdienen als ze de ruimte zou verhuren om “wat plantjes te laten verbouwen”. De paddenstoelen eigenaar gelooft hem niet en vraagt naar specifieke plannen. Dit bleek een vaag verhaal, en het aanbod werd dus afgeslagen. Zij heeft hier aangifte van gedaan.
Vervolg na actie:
Na drie afwijzingen heeft de champignonteler nooit meer bezoek gehad van hem. Momenteel heeft ze geen kwekerij meer, maar verhuurt ze nog haar panden. Elke maand brengt ze een bezoekje en controleert ze alle woningen en meterstanden. Zo wordt voorkomen dat haar eigendom voor criminele doeleinden wordt gebruikt.
“Je moet je sterk opstellen en kritische vragen blijven stellen. Het gebeurt bij veel mensen. Bij wie het gebeurt schamen zich er vaak voor. Sommigen weten het wel maar anderen zijn naïef of voelen zich niet verantwoordelijk. Het is jouw bedrijf, dus je moet je verantwoordelijkheid nemen.”
Melden.. of niet?:
De meeste boeren willen het liever zelf oplossen. Zelfs als een boer/tuinder slachtoffer is van drugsgerelateerde activiteiten, meldt de boer het vaak niet. “Ik begrijp dat mensen geen aangifte doen. Je weet waar je aan begint, maar je weet niet waar het eindigt. Als je de politie belt, sta je meteen in contact met de pers. Ook wordt je bedrijf zes maanden gesloten. Dit heeft grote gevolgen voor het bedrijf.”
Lees hier het interview met een ex-gedetineerde die vast heeft gezeten voor drugssmokkel. Deze persoon wilde graag anoniem blijven.
Voor welk misdrijf ben je veroordeeld?
“Drugssmokkel.”
Hoe lang heb je in detentie gezeten?
“Echt veel te lang, eigenlijk is elke dag dat je daar zit al te lang.”
Waarom ben je begonnen met het smokkelen van drugs?
“Ik ben altijd al erg impulsief geweest en dat heeft mij het verkeerde pad opgeleid. Ik had geld nodig, en snel ook. Op dat moment had ik veel verkeerde vrienden om mij heen die mij uiteindelijk hebben voorgesteld om in het buitenland te gaan smokkelen. Hier zou ik dan een groot bedrag voor terugkrijgen.
Als je erop terugkijkt, heb je dan spijt van wat je hebt gedaan?
“Aan de ene kant wel, omdat ik er een lange straf voor heb gekregen. Ik vond het eigenlijk erger voor de mensen om mij heen. Zij werden gestraft voor iets wat ik had gedaan. Van het smokkelen zelf heb ik eigenlijk geen spijt. Ik heb niemand hiermee pijn gedaan op het moment zelf. Ik zou ook nooit een ander bewust pijn doen daar ben ik niet hard genoeg voor.”
Hoe voelde jij je toen je vastzat?
Het was het ergste wat er was. Ik kon niets meer zelf bepalen, alles moest via vaste tijden en regels. Aan het begin werd ik knettergek, de muren leken op mij af te komen. Het liefst ging ik daar zo snel mogelijk weg. Na een tijdje ging het steeds beter en vond ik mijn plek.
Is er iets dat je hebt meegemaakt in de gevangenis wat je echt is bijgebleven?
Er gebeuren eigenlijk heel veel dingen binnen in de gevangenis. Wij voetballen wel eens en eigenlijk ontstaat er bijna altijd een vechtpartij tussen de gevangenen. Ik probeerde mij hier altijd zoveel mogelijk buiten te houden, ben zelf niet zo strijdlustig. Hier waren de anderen het niet altijd mee eens dus ook ik heb wel eens klappen ontvangen. De bewaking greep altijd wel snel in gelukkig. Er zijn nog genoeg andere situaties die ik heb meegemaakt zoals afpersing en bedreiging tussen andere gevangenen. Deze wereld is gewoon verpest.
Wat was jouw eerste gevoel toen je weer vrij kwam?
Het voelde geweldig om weer buiten die muren te staan. Alles leek en voelde mooier dan ooit. Een van mijn vrienden is er al die tijd dat ik vast zat voor mij geweest. Hij kwam mij dan ook ophalen toen ik vrijkwam. We zijn gelijk naar de McDonalds gegaan en daarna de hele avond gefeest alsof mijn leven ervan afhing. Dit was toch wel de beste avond die ik mij kan herinneren.
Zou je ooit opnieuw doen waar je voor veroordeeld bent?
Geen enkele haar op mijn hoofd zou bedenken zoiets nog een keer te doen. Als ik zeker zou weten dat ik door drugssmokkel niet vast zou komen te zitten had ik het wel gedaan. Maar de kans dat ik gepakt wordt is veel te groot en dat is iets wat ik echt nooit meer wil.
Interview Gijs
Politie, afdeling ondermijning
Gijs, 44 jaar oud, werkt al 25 jaar lang bij de politie onder het district Leiden Bollenstreek.
Functie bij de politie
Tijdens deze 25 jaar heeft Gijs verschillende functies gehad. Voorheen was hij hulpofficier, waarbij hij nu al 8 jaar als projectleider ondermijning in dienst is. Een aantal taken van hem zijn om interne bureau’s mee te krijgen op het gebied van bewustwording, wat ondermijning is, hoe het te herkennen is en wat er gedaan moet worden met deze signalen. Hiernaast houd hij zich ook bezig met partners te vinden om coalities mee te sluiten voor de aanpak van ondermijning.
Het is een ingewikkeld is onderwerp, zo zijn er voor de politie veel blinde vlekken.
Ondermijning
Het begrip ondermijning zit in een lift. Er zijn veel lopende onderzoeken, boeken en wetenschappelijke feiten over. Ook zijn er kwetsbaarheden in Leiden te vinden. Zo vertelde Gijs dat er op dit moment veel geïnvesteerd is in Leiden en er grote spelers aanwezig zijn op de vastgoedmarkt. Zo is er zeker een groep die het vermogen ooit in het verleden heeft verdiend door criminaliteit. Dit vermogen is omgezet naar de bovenwereld, bijvoorbeeld in horecazaken of panden.
Jongeren in de criminaliteit
Jongeren raken vaak verzeild in dit circuit door de hoeveelheid geld dat het oplevert. Dit is één van de grootste verleidingen vertelt Gijs. Zo zijn er ook netwerken in Leiden die goed gebruik maken van jongeren die hier extra kwetsbaar voor zijn. Dit is niet alleen het handelen, maar denk ook aan bijvoorbeeld WhatsApp fraudes.
Het begint vaak met het doorverkopen en handelen van Lachgas illegale sigaretten, vuurwerk of drank. Maar dit gaat in de toekomst verder naar bijvoorbeeld het handelen in drugs.
Gijs vertelt dat lachgas nog niet in de wet verboden is. Maar in gemeente Leiden geldt er wél een verbod op handel en gebruik hiervan.
Jongeren van deze tijd worden meer opgepakt met zwaardere delicten dan vroeger. In plaats van een kleine winkeldiefstal worden ze vaak al gepakt met zware oplichtingen.
Aanpak ondermijning
De politie is in samenwerking met de belastingdienst, gemeente en het openbaar ministerie hard bezig met wat hieraan gedaan kan worden. Zo is er een preventief traject opgestart. Hierbij laten zij jongeren kennis maken met de gevaren van criminaliteit en ondermijning, door middel van bijvoorbeeld een escaperoom en lesmateriaal. Ook hebben sleutelfiguren een grote invloed op jongeren (onder de 16 jaar). Bij sleutelfiguren kun je denken aan bekende voetballers, boksers of ex-gedetineerden.
Ervaring Gijs
Natuurlijk heeft Gijs ook het één en ander vertelt over zijn eigen ervaring. Op dit moment zit hij in zijn leidinggevende functie, maar voorheen heeft hij als hulpofficier gewerkt waarbij hij veel op straat was. Tijdens deze periode heeft hij dan ook zeker wat meegemaakt. In Leiden zijn er meerdere wijken waarbij de criminaliteit hoger ligt dan het gemiddelde. Als politie zijnde is het moeilijk om hier een aansluiting bij te vinden, omdat een normaal gesprek vaak niet eens meer mogelijk is. Zo probeert de jeugd steeds meer manieren te vinden om de politie te beïnvloeden.
Gijs heeft te maken gekregen met intimidaties of bedreigingen. Voor een politieagent stopt zijn werkdag namelijk gewoon om bijvoorbeeld 17:00 of 23:00 uur, maar voor criminelen gaat dit 24 uur lang door. Hij heeft weleens meegemaakt dat hij werd opgewacht voor het bureau, er gezegd werd dat ze wisten hoe zijn auto eruit zag, en werd hij begroet of gefilmd in zijn privé tijd. Vooral in privé tijd vond hij af en toe lastiger, aangezien hij ook met zijn kinderen en vrouw door de stad liep. Hoe ouder Gijs werd hoe relaxter hij hierin werd.
Advies voor iedereen!
Het onderwerp ondermijning blijft een belangrijk onderwerp.
‘We moeten het samen doen, we hebben elkaar hard nodig.’
Natuurlijk doet de overheid zijn best, maar zonder meldingen komen we lastig verder. Niks doen is geen optie. Je kan dan ook een anonieme meldingen doorgeven op:
https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/ik-wil-anoniem-iets-melden.html
Verhaal van Anuar (internet)
Anuar zat vast in Dominicaanse gevangenis
Anuar, 35 jaar oud. Hij werd in de Dominicaanse Republiek opgepakt voor drugshandel en heeft hiervoor 5,5 jaar vastgezeten. Hij verteld dat hij heeft vastgezeten in buitenlandse detentie en het terugkeren ‘tot het gewone leven’ misschien nog wel lastiger vind.
Ervaring vastzitten in de Dominicaanse Republiek
Het vastzitten in de Dominicaanse Republiek is wel wat anders dan in Nederland. Heftig. Hij vertelde dat hij mensen heeft zien vechten voor eten en zelfs heeft zien doodgaan. ‘’Het leek wel een oorlogsgebied in deze gevangenis’’. Ook loopt iedereen daar rond met een mes op zak.
Verder in Nederland
Nadat Anuar vrij kwam is hij naar Nederland vertrokken, hier was hij dakloos. Anuar heeft een kind, maar mag deze van zijn ex-vriendin pas zien wanneer hij een stabiel leven heeft opgebouwd. Hij doet enorm zijn best om een ‘normaal’ leven te leiden en zich te mengen in de maatschappij. Toch wanneer Anuar zijn best doet blijven er altijd mensen die zeggen; ‘Je bent een delinquent’.
‘Ja ik ben een delinquent, maar ik wil veranderen’, zegt Anuar. Hij wilt weer normaal zijn. Wanneer je aan Anuar vraagt wat voor hem zijn leven is, antwoord hij met ‘Familie’. Hij doet zijn best om dit opnieuw op te bouwen.
Interview medewerker SOL leiden Geraldo
Over Geraldo:
Ik ben Geraldo, 35 jaar oud. Ik kom uit rotterdam. Ik heb een sales en onderwijsachtergrond. Ik ben vorig jaar gestart bij SOL leiden als jongeren makelaar. De doelgroep waaraan ik werk is vanaf 16 t/m 21 jaar ongeveer. Ik werk in de regio zuid-leiden en ik doe dat 4 dagen in de week. Wat ik zelf het leukste vind aan mijn werk is dat ik in contact sta met de jongeren omdat ik 1 op 1 begeleiding geef. Hierdoor kan ik samen doelen stellen en behalen met de jongeren. Dit zijn ook bijvoorbeeld jongeren die te maken krijgen met drugsgebruik, verkeerd gedrag op straat, school en thuis. De komende tijd zal ik ook veel focussen op online trajecten zodat we jongeren ook via daar kunnen bereiken. We merken dat veel jongeren nu door corona thuis blijven en dingen online doen. Verder ga ik mij bezighouden met weerbaar opvoeden voor ouders.
Hoe ziet een dag bij SOL eruit?
Als jongeren makelaar verschilt het wel heel erg per dag. De ene dag organiseer ik iets of voer ik een activiteit uit. Andere dagen ben ik volgepland met 1 op 1 gesprekken en coaching trajecten waar mijn voorkeur ook naar uit gaat. Hoe een dag eruit ziet mag je als SOL medewerker zelf indelen en inplannen, als je maar zorgt dat je werkt aan doe doelstelling die behaald moet worden door de organisatie zelf.
Hoe werk je samen met andere collega’s
SOL Leiden bestaat nog niet zo lang dus de collega’s zijn allemaal wat jonger. Op dit moment zijn er door corona best veel activiteiten die niet door kunnen gaan. Tijdens activiteiten is het de bedoeling dat meerdere jongeren makelaars aanwezig zijn op de locatie. Dingen zoals een ambulante ronde doe je samen. Dit doen we vaak in avond van 5-8 uur. Dit doen we om interactie te creëren met jongeren en om een band te creëren. Zo kan je zien wat er speelt en wat ze doen. Dit doen we bij zowel de risico als niet risicovolle groepen. Het is de bedoeling dat je samen de ambulante rondes doet.
Hoe komen jongeren bij jullie terecht?
Ik doe altijd pauze activiteiten op scholen. Door middel van deze actie kom ik in contact met scholen en leerlingen. Veel scholen weten wel wat van jongerenorganisaties maar ze kennen misschien sol niet direct. Met deze activiteiten op scholen gaan wij zitten op een stukje basis zoals respect voor iedereen en hoe je kan samen spelen. Ondertussen creëer je een band met kinderen, ze weten wie je bent en wat je doet en ondertussen kan je ze meteen uitnodigen voor andere activiteiten die wij organiseren. Zo is het slim om kinderen te leren kennen van bijvoorbeeld een basisschool. De oudere doelgroep leer je bijvoorbeeld weer kennen van straat, daarom zorgen we ook voor ambulante rondes.
Zijn voor elke leeftijd de activiteiten hetzelfde of verschilt dat?
In de kerstvakantie worden er activiteiten georganiseerd zoals lasergamen. Dit is een erg leuke activiteit maar dan is het niet handig als er jongeren van 16+ tegen kinderen onder de 12 spelen. Hier maken wij dus verschillende leeftijdscategorieën in. Er zijn ook activiteiten die echt alleen voor een oudere of jongere doelgroep is. Voor de oudere hebben we bijvoorbeeld karten.
Hoe worden ouders of verzorgers hierbij betrokken?
Zeker voor de jongeren doelgroep is het vaak wel dat als ze zich aanmelden voor een activiteit dat ouders ze brengen. Zo spreek je die ouders gelijk en zien zij wie wij zijn. Soms blijven ouders ook even hangen bij een activiteit. Dan maak ik vaak ook een praatje met ze. Daarnaast zijn er ook trajecten van jongeren die gecoacht moeten worden. Dan zorg ik ervoor dat ik ook kennismakingsgesprek hou met de ouders. Dan kunnen ook mijn zien en spreken. Op deze manier weet je ook wie je voor je hebt en met wie je te maken hebt voor de komende periode.
Zijn er ook activiteiten 1 op 1?
Voor de jongeren waarmee ik in een traject zit organiseer ik wel aparte activiteiten. Ook hebben organiseren we voor een kleine 16+ groep activiteiten. Hierbij nodig ik ook echt specifiek bepaalde jongeren uit om zo een beter band vanuit mij en sol te creëren.
Heb je een ervaring die jou bij is gebleven?
Mijn leukste ervaring is eigenlijk het samen met jongeren op traject basis doelstellingen behalen. Tijdens deze trajecten kom ik ook echt wel echt zware dingen tegen. Tijdens dit soort momenten dacht ik ook past dit wel bij het jongerenwerk, ongeacht of ik mezelf er wel voor geschikt vind of mezelf erin zou kunnen plaatsten. Ook het idee hebben of ik hem wel zou kunnen helpen met verbetering, verandering en uiteindelijk het doel behalen en op het rechte pad te kunnen komen. Ook de waardering van ouders bij het behalen van resultaten met hun kind doet mij veel goeds. Hier krijg ik ook weer energie van.
Zie je veel criminaliteit langskomen?
In de afgelopen periode is er in mijn gebied heel veel gebeurd. Er lopen ook nog veel trajecten die hier mee te maken hebben. Wij hebben er dus de afgelopen tijd veel te maken mee gehad. Alle partijen zitten er bovenop zoals bijvoorbeeld de politie.
Hoe ga je daar mee om?
Onze rol daarbij als jongeren makelaar van sol om naast de jongeren te staan te staan maar tegelijkertijd ook tegenover ze te staan. Dus dat is ook de rol die ik aanpak. Op een bepaald punt ben je bevriend met deze jongeren en dan weten zij wat ze kunnen doen zoals over bepaalde dingen doen ze niet waar jij bij bent want dat is niet handig. Dit is ook uit respect voor mijzelf want ik moet wel snappen dat er een verschil is. Ik ben geen politie maar ik ben wel de persoon die in contact staat met de politie. Wij staan ook voor een stukje veiligheid in de wijk dus dat is ook heel logisch. Je hebt niet per se iets wat ik echt moet doen maar ik denk dat het heel belangrijk is dat je bent wie je bent en dat je een connectie creëert met jongeren. Je kijkt naar hoe bereik ik hun en hoe behoed je hun voor gevaren.
Heb je wat geleerd bij sol?
Nee het zijn vooral eigen ervaringen of ervaringen van collega’s die ik doorgeef op jongeren. De kracht van sol is het samen ondernemend leren. Daar staat sol voor. Ik vind het heel leuk om bij sol te werken. Ik zou niet meer weg willen bij locatie zuid. Ik heb een connectie met deze jongeren. Ik voel me daar veilig en goed.
Hoe denk je dat je jongeren kan behoeden voor de criminele wereld?
Als je voorbeelden ziet van de gevolgen die getreft kunnen worden is dit een voorbeeld naar andere om dit dus niet te doen. Als ik met jongeren in gesprek ga en ze vragen naar snel veel geld verdienen kan ik een voorbeeld van mijzelf noemen. Ik heb zelf vroeger een eigen sales bedrijf gehad. Hiermee heb ik op een jonge leeftijd veel te veel geld mee verdiend, zeker voor die leeftijd. Dat was een keuze maar daar kwam wel veel stress bij kijken. Ook wilde ik steeds meer verdienen. Maar dat is wel een legale manier om veel geld te verdienen. Niet iedereen krijgt zo een keuze. Daarom kiezen jongeren er soms voor om dat op een verkeerde manier te doen en het risico te willen pakken. Je komt er steeds dieper in en uiteindelijk kom je er niet meer uit. De gesprekken die ik dan is jongeren heb zijn ik wil gewoon rustig kunnen slapen, geen stress hebben en niet de hele tijd achter me hoeven te kijken. Hier zit niemand op te wachten. Hierbij laat ik ook weten hoe ik het heb aangepakt. Dat is dan mijn massage naar hen.
Verhaal van Robert (van het internet)
Robert zat vast door geweld
Robert, 33 jaar oud en heeft 4,5 jaar lang vastgezeten voor een geweldsdelict.
Op het moment van zijn arrestatie stond hij totaal anders in het leven dan nu. Hij was bezig met het handelen in drugs.
Op vrije voeten
Na 4,5 jaar gevangenisstraf, werd hij vrijgelaten. De laatste keer dat hij zijn twee kinderen zag was net vóór de pandemie. De ex- gedetineerde vertelde dat hij zijn vrijheid, kinderen, familie en de liefde om hem heen enorm heeft gemist.
Hij wilt de gevangenis nooit meer zien! Doordat het verschil tussen het leven in de ‘gewone’ maatschappij en de gevangenis zo groot is, kunnen ex-gevangen te maken krijgen met lichamelijke en psychische problemen. Hierdoor kon een bezoek aan de bloemenwinkel of de supermarkt als veel spanning met zich meebrengen voor Robert.
Hij vertelde dat hij bloemen voor zijn moeder wilde kopen en toen helemaal panisch werd. het gevoel dat hij weer in de ‘normale’ maatschappij moest gaan betalen. Hij dacht; ‘Oké ik moet betalen, ik hoop dat het goed gaat, het moet lukken’
Yorick, 32 jaar.
Ook wel Kees of Keesje genoemd.
Geboren op 27/7/89 in Leiderdorp. Na 9 jaar verhuisd naar Almere en sinds 3 jaar woonachtig in Zoetermeer.
In het verleden veel muziek uitgebracht over criminaliteit, seks, drugs en vrouwen onder de naam Keesmusic. Dit is een vorig hoofdstuk.
Door een uit de hand gelopen ruzie thuis kon ik niet langer meer thuis wonen. Hierdoor heb ik 11 dagen op het politiebureau geslapen in een cel, hierna ben ik voor een korte periode overgeplaatst naar een jeugdgevangenis. Na jeugddetentie heb ik nog ongeveer 7 maanden in een andere jeugdinstelling gezeten. Bij elkaar dus bijna een jaar onder toezicht.
De oudste in de groep was 23 jaar. Hij rapte net zoals ik. Al snel had ik met hem en andere jongens op de groep een connectie. Muziek heeft mij door deze periode heen gesleept. Er was wekelijks een rap workshop en mocht daar na 2 weken al heen. Dit vond ik super tof en heeft ook bijgedragen aan het idee van mijn Stichting: Stichting Niet Alleen.
We hadden een voetbaltafel, een pooltafel en een Xbox maar deze werden vaak gesloopt.
Tussendoor ging je een uur terug naar je cel en elke dag 2 x naar buiten. Daar kon je bijvoorbeeld voetballen, sporten of beetje rondlopen.
Normaal kregen de jongens scholing maar ik ben hier beland tijdens de zomervakantie en ik weigerde in het begin om mee te doen aan het programma. Hierdoor moest ik op mijn cel zitten. Het is al een hele tijd geleden dus niet alles kan ik mij goed herinneren.
Uiteindelijk werd ik overgeplaatst naar een instelling in Den Dolder. Dit was op een terrein waar allerlei verschillende instellingen zaten zoals een afkick kliniek, tbs kliniek, psychische gezondheidszorg etc. Hier kon je vrijheden opbouwen door een puntensysteem met goed gedrag. Ik manipuleerde alles bij elkaar en ging altijd wiet halen zo gauw ik naar buiten kon. Samen met mijn vrienden daar blowde en dronk ik altijd stiekem en anderen gebruikten zelfs ook andere middelen. Met die jongens ging ik eigenlijk niet echt om.
Op een dag organiseerde een kunstenaar een evenement voor het hele terrein. Een andere jongen van de groep en ik gingen rappen. Een dag later kwam mijn begeleiding naar me toe en zei dat de kunstenaar ons wat wou geven, studiotijd in een professionele studio! Ik weet niet wie degene is die mij dit heeft gegeven maar ik ben hem of haar nog steeds dankbaar voor dit mooie cadeau.
Met 18 en een half stond ik buiten. Geen woning, geen school en een handje nieuwe vrienden die ik had leren kennen tijdens mijn ‘vakantie’. Mijn eerste weekend ging ik naar een profesionele muziek studio in utrecht. ‘S avonds logeren bij mijn nieuwe maten en mee op dievenpad..
‘’Geld is verslavend, hoe meer ik verdiende hoe meer ik ging uitgeven.’’
Na een paar dagen ging ik terug naar Almere. Daar ging ik wonen bij de ouders van een goede vriend van mij. Zij hebben mijn leven gered en namen mij zolang nodig in huis. 2 keer 9 maanden was dit ongeveer. Ik ben van kamer naar kamer gegaan, elk jaar woonde ik ergens anders. Ik voelde mij super ongelukkig, hield geen baan of opleiding vast. Laat staan een vaste woonplek. Woonde altijd met huisgenoten en dat werkte niet. Ik kwam niet tot rust en zij ook niet door mij en mijn vrienden en verslavingen. Ik heb 2 keer een maand bij het leger des heils gezeten en uiteindelijk kreeg ik een appartement via woningnet tegenover leger des heils, haha. Ik ging het liefst om met mensen die op creatieve manier geld verdienden en ik was zelf ook altijd bezig met hosselen. Hoe meer ik had hoe meer ik uitgaf.
Ik heb hulp gezocht om te stoppen met drinken en blowen. Door het blowen kreeg ik zelfmedelijden en voelde ik mij steeds slechter. Ik kwam terecht bij een kliniek en een psycholoog. Toch viel ik terug. In totaal ben ik rond de 25 keer verhuisd, maakte geen opleiding af en zocht alleen maar mensen om mij heen met slechte invloeden.
‘’Als ik toen al serieus een leven had proberen op te bouwen had ik nu niet hier in een flatje gezeten. ‘’
Ondermijning is iets waar ik zelf aan heb meegewerkt. Als voorbeeld: Ik dealde tijdens het bezorgen. Dat zorgde voor extra geld, maar ook stress. Geld was op dit moment voor mij meer een verslaving dan wiet en drank.
‘’Ik heb mijn telefoon in het water gegooid en voor altijd afstand genomen van deze periode in mijn leven’’
Nu op 32-jarige leeftijd heb ik al mijn fouten uit het verleden om kunnen zetten naar iets moois. Nog steeds ben ik clean. Sinds kort begonnen met het opzetten van een stichting met als doel verslaafde jongeren te helpen door middel van muziek.
Ik wil dan ook iedereen meegeven dat criminaliteit iets is wat maar tijdelijk goed gaat.
Geld is te verslavend en vroeg of laat gaat het altijd een keer fout. Bedenk voor jezelf of dat het waard is!